Louhoksen Datawiki avattu

This post was kindly contributed by Louhos » R - go there to comment and to read the full post.

Louhos

Tieteelliset analyysiympäristöt tarjoavat joustavia ja tehokkaita välineitä avoimen datan käsittelyyn. R-kielen ja Pythonin kaltaisten analyysiympäristöjen kautta on saatavilla kaikkein monipuolisimmat tutkimusvälineet datan vuorovaikutteiseen pöyhimiseen, ja lähdekoodin myötä analyysit ovat läpinäkyviä, toistettavissa alusta loppuun ja edelleen muokattavissa. Tarkoitukseen luotujen kirjastojen myötä tarjolla on sujuvia välineitä aineistojen hakuun, putsaamiseen, analysointiin, eksplorointiin, yhdistelyyn, tilastolliseen testaukseen, visualisointiin, ja muihin jokapäiväisiin perusrutiineihin.

Laskentakielten oppimiskynnys on kuitenkin koettu korkeaksi, ja lisäksi tieto kotimaisista avoimen datan lähteistä on ollut hajanaista hidastaen avoimen datan ja modernin laskennan kohtaamista.

Louhoksen Datawiki paikkaa nyt tämän puutteen tarjoamalla yksityiskohtaisia esimerkkejä kotimaisen avoimen datan käsittelyyn moderneilla laskentakielillä sekä kehittäjäyhteisön aktiivisen tuen. Kotimaisen avoimen datan tarpeisiin suunnattu opas helpottaa sekä laskentakielten omaksumista että yhteiskunnan avointen datavirtojen saatavuutta, kun perusesimerkit aineistojen algoritmiseen hakuun ja käsittelyyn ovat helposti saatavilla. Näin Datawiki palvelee myös niitä, joille tieteelliset laskentaympäristöt ovat ennestään tuttuja.

Datawikin painopiste on keskeisimmissä kotimaisissa avoimen tiedon lähteissä, joiden käsittelyyn on saatavilla valmiita välineitä. Datawiki tarjoaa tällä hetkellä esimerkkejä noin 20 keskeisen tietolähteen ja tuhansien yksittäisten aineistojen käsittelyyn. Nykyinen ohjeistus keskittyy R-kieleen, joka on yksi suosituimmista avoimen lähdekoodin analyysiympäristöistä, mutta oppaan laajentaminen muihin ympäristöihin on suunnitteilla. Wiki-sivustoa kartutetaan jatkuvasti, ja käyttäjät voivat osallistua oppaan täydentämiseen. Uudet kehittäjät ja kontribuutiot ovat erittäin tervetulleita.

Datawiki on mukana myös tämän vuoden Apps4Finland-kisan Dataopas-sarjassa. Yleisöäänestys on käynnissä 30.11.2012 klo 17 asti.


Kategoria(t): koneoppiminen, R, sorvi, tiedonlouhinta Tagged: Apps4Finland, datawiki, Suomi